Telegraaf 22/08/06

telegraafnl-verspreidt-malware

Binnenland
di 22 aug 2006, 05:30

Opsporingssysteem gestolen boten

Traceerpolis voor vaartuigen
door Harrie Nijen Twilhaar
AMSTERDAM – Gestolen vaartuigen kunnen voortaan met een speciale traceerpolis bliksemsnel worden teruggevonden. Via een ingebouwde chip worden gestolen trailers, plezierjachten of buitenboordmotoren op afstand gevolgd. Booteigenaren kunnen zich met het traceersysteem extra verzekeren tegen diefstal.

Het zogeheten ‘tracking and tracing’ van gestolen vaartuigen wordt ingevoerd omdat steeds meer verzekeraars de diefstal van boten niet meer dekken. Hetzelfde opsporingssysteem wordt nu al toegepast in de transsportsector om gestolen vrachtwagens via een gps-systeem te achterhalen. Delta Lloyd Verzekeringen is een van de eerste verzekeraars in ons land die met een dergelijk traceerpolis op de markt komen.

“Het traceersysteem moet vooral preventief zijn en criminelen ervan weerhouden om boten te stelen”, aldus woordvoerster Marijke Peijnenburg. “Als risicodrager zoek je naar mogelijkheden om schades zo veel mogelijk te beperken.”

Premie

Geijsel Adviesgroep in Ouderkerk aan de Amstel, gespecialiseerd in watersportverzekeringen, is verheugd met de traceerpolis. “In 2005 is er meer aan diefstalschade vergoed dan er aan premie is ontvangen door de verzekeraars in de sloepenmarkt”, zegt directeur Wilfred Mooij. “Regelmatig worden we met diefstallen geconfronteerd, waarbij forse bedragen worden geclaimd.” Het terugvinden van een vaartuig is volgens Mooij feitelijk kinderspel met een kwalitatief goed traceersysteem waarbij ook de opvolging van de melding gewaarborgd is. De minuscule chip wordt onzichtbaar aangebracht op het vaartuig. “Je hebt er niets aan als je ‘s nachts een sms’je ontvangt dat je boot is gestolen. Het is zaak dat een professionele alarmcentrale lokaal de autoriteiten informeert over de diefstal en ze meteen kan vertellen waar de boot is.”

Posted on september 18, 2006 in nieuws

Back to Top